De Fietsvierdaagse Venray is in 1985 ontstaan als tweede startplaats van de Fietsvierdaagse De Peel, de start was toen nog op de markt in Venray en het eerste jaar hadden wij 250 deelnemers. Het begin was gemaakt en de belangstelling werd in de loop der jaren steeds groter. Fietsers van Heinde en verre ontdekten Venray als een geheel aantrekkelijke fietsgemeente.

Met het aantal deelnemers groeide ook de organisatie erg snel. Hoewel fietsen de hoofdzaak bleef was er ook behoefte aan extra activiteiten zowel bij de start en finish als onderweg. In de beginjaren kende wij maar één afstand nl 40km. Als snel kwam daar de 25 km en de 60 km bij. Sinds enkele jaren hebben wij zelfs een tocht van ongeveer 18km op de woensdag die speciaal voor de jeugd wordt uitgezet. Het evenement groeide zo sterk dat er een logistiek probleem ontstond. Het hele centrum van Venray stond zo ongeveer vol met fietsen. Dit centrum met de schouwburg als startlocatie moest, noodgedwongen, worden verruild voor een nieuwe locatie nl de Sporthal de Wetteling.

 

SONY DSC  SONY DSC
 Drukte op het Schouwburgplein  Lekker  picknicken

                                                                                            

De wens om zelfstandig verder te gaan werd steeds groter. Deze wens werd in 1997 onder de slogan “Venray op eigen benen” ingewilligd. Fietsvierdaagse Venray was geboren.

In 2007 ontvingen wij van de NTFU (Nederlands Toer Fiets Unie) onze eerste kwaliteitsster.  Het sterrensysteem van het NTFU is in het leven geroepen om de kwaliteit van de toertochten te waarborgen en te verbeteren. Een jaar later (2008) was de tweede kwaliteitsster een feit.

In 2012 heeft het bestuur van de Fietsvierdaagse Venray besloten om de 3e kwaliteitsster aan te vragen.  De aanvraag was een succes en sinds 2012 mogen wij ons evenement plaatsten onder de rubriek NTFU-klassieker zoals uit onderstaand verslag blijkt.

“Met het aantal behaalde normen voor de drie sterreneis volgens het Wielersportregelement mag uw stichting drie sterren gaan hanteren. Uw tocht zal worden gekwalificeerd als NTFU-klassieker en daardoor een bijzonder status krijgen. Wij feliciteren u met het behaalde resultaat”.

In het kwaliteitsrapport, opgesteld door de kwaliteitsadviseur, lezen wij het volgende

“Zeer goed georganiseerde tocht. Zowel bij de start als ook bij de controleposten. Duidelijke structuur in de organisatie. Bepijling conform het Wielersportregelement en nog beter zelfs. Duidelijke routebeschrijving. Veel aandacht voor veiligheid tijdens de tocht d.m.v. waarschuwingen en verkeersregelaars. Risico analyse gemaakt en uitgevoerd. Al met al zeker drie sterren waard.”

Wij zijn enorm blij met dit geweldige resultaat en zien dit resultaat vooral als een beloning voor de enorme inzet van onze grote groep vrijwilligers. Elk jaar kunnen wij bouwen op ruim 140 vrijwilligers die er voor zorgen dat ons fietsevenement elk jaar weer een groot succes wordt. Met het behalen van de derde kwaliteitsster behoren wij tot een zeer selecte groep van organisaties die mogen zeggen wij zijn een derde kwaliteitsster van de NTFU waardig.

Het behalen van de derde kwaliteitsster betekent niet dat wij nu achterover kunnen leunen ten slotte willen wij ook in de toekomst een fietsevenement op de fietskalender zetten dat drie sterren waardig blijft.

Stichting Fietsvierdaagse Venray

Terug naar startpagina ⇑