Koninklijk bezoek tijdens de fietsvierdaagse

Rozenkoningin van Lottum brengt een bezoek aan de slotmiddag van 34ste Fietsvierdaagse Venray.

Over enkele weken is het zover, de 34ste Fietsvierdaagse Venray gaat van start. Van 24 t/m 27 juli zullen enkele duizenden fietsers uit geheel Nederland en onze buurlanden België en Duitsland gaan deelnemen aan ons evenement. De Fietsvierdaagse Venray voert u via uitgepijlde routes door het vlakke Noord-Limburgs en Brabantse Peelgebied. Dit jaar zijn onze routes voor een zeer groot gedeelte vernieuwd met diverse nieuwe rust en controleplaatsen.

Op de slotmiddag, vrijdag 27 juli, zullen de deelnemers worden verwelkomd door de Rozenkoningin van Lottum, Mieke Smits. De Rozenkoningin en haar Rosalotjes zullen behulpzaam zijn bij het uitreiken van de medailles.

Mieke Smits is op zondag 29 april mei uitgeroepen tot Rozenkoningin van 2018. De presentatie van de Rozenkoningin is traditioneel ook de start van de kaartverkoop van het festival. Jan Huijs nam die officiële aftrap als voorzitter van Stichting Rozendorp Lottum, onder de zonovergoten wieken van de Houthuizer Molen. Dat was geen toevallig decor, want Mieke is een echte bakkersdochter. Ze kon het Rozenfestival dan ook smakelijk promoten met huisgemaakt rozengebak.

De 25-jarige Mieke studeert Communicatie aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. “Tijdens weekenden en vakanties werk ik bij ons thuis in de bakkerij. Het thema ‘Rozen smaken naar meer’ past dan ook erg goed bij mij!” Ze studeert binnenkort af en kan haar kennis meteen in de praktijk brengen: “Het Rozenfestival had al een Facebookpagina en Twitteraccount, maar vanaf dit jaar kan iedereen ons ook volgen op Snapchat.” Ook op social media is dus zichtbaar hoe het festival blijft vernieuwen.

Als echt Lottums meisje heeft Mieke vroeger ook zomers lang “op de plak” rozen gebonden. Die mentaliteit heeft ze van huis uit meegekregen: “De afgelopen Rozenfestivals stond ik tussen het brood en gebak, waaronder natuurlijk onze eigen rozenvlaai! In de pauzes ging ik dan vaak alvast een rondje maken over het terrein.” Deze zomer mag ze haar rondjes maken als Rozenkoningin: “Een hele eer!”

Lottum is een klein dorpje in Noord-Limburg met een rijke historie in de rozen- en bomenteelt. Circa 70% van de Nederlandse tuinrozen is afkomstig uit Lottum en omgeving. Het dorpje mag zich daarom met recht hét Rozendorp van Nederland noemen. De inwoners van Lottum zijn trots dat het dorp het Rozendorp van Nederland is en dragen dit onder andere uit door het organiseren van het Rozenfestival. Tijdens het Rozenfestival wordt het gehele centrum van Lottum voor een paar dagen omgetoverd tot één grote rozenzee. Op de straten rondom het marktplein worden rozenmozaïeken en modeltuinen gemaakt, in de kerk worden 35.000 snijrozen verwerkt tot één gigantisch bloemstuk en rondom Kasteel de Borggraaf en op een groot veld vlakbij de Maas verschijnen prachtige rozencreaties. In totaal worden er miljoenen rozen gebruikt om Lottum aan te kleden. Daarnaast is er een uitgebreid entertainmentprogramma op vijf verschillende podia en is er voldoende gelegenheid om onder het genot van een lekker drankje en een heerlijk stukje Limburgse vlaai te genieten van alle prachtige creaties. Een tuinfair, rozen- en bloemschikdemonstraties en volop informatie over kas- en buitenrozen completeren het geheel.

Het Rozenfestival wordt iedere twee jaar georganiseerd en vindt dit jaar plaats van 10 t/m 13 augustus en heeft dit jaar als thema ‘Rozen smaken  naar meer’. Tijdens de vorige editie in 2016 bezochten ruim 50.000 mensen uit binnen- en buitenland het Rozenfestival. Entreekaarten zijn online te koop via www.rozendorp.nl.

De Fietsvierdaagse Venray en het Rozenfestival werken al enkele jaren samen om elkaars evenementen te promoten. Zo is de Rozenkoningin van 2012 Joya Hanegraaf bij de opening van de 28ste Fietsvierdaagse Venray aanwezig geweest, heeft de Rozenkoningin van 2014 Suzanne Verhaegh-Seuren een dansoptreden verzorgd op de Grote Markt in Venray  en heeft in 2016 Rianne Thijssen prijzen uitgereikt e.e.a. ter promotie van het Rozenfestival. En dit jaar is dus Mieke Smits onze Koninklijke gast op onze slotmiddag.

Tijdens onze slotmiddag op vrijdag 27 juli sluiten wij ons evenement feestelijk af met onder andere de verloting van een fiets onder de voorinschrijvers. Samengevat meer dan voldoende redenen om u in te schrijven voor ons evenement.

Wij hopen u te ontmoeten tijdens onze 34ste fietsvierdaagse in Venray, van 24 t/m 27 juli 2018. 

Schrijf u nu in via onze site www.fietsvierdaagse-venray.nl

“Foto door Morris Jacobs Fotografie”